ProNature

Bądź #pronature

Jak zmywać naczynia w sposób przyjazny dla środowiska

Zmywanie naczyń nie jest pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl w związku z ekologicznym stylem życia. Jednak wbrew pozorom ma duży wpływ na nasze środowisko. Dlatego ważne jest podejmowanie przyjaznych dla środowiska decyzji dotyczących oszczędzania wody i energii. Oto kilka prostych wskazówek:

1. Nie płucz w bieżącej wodzie.

Aby oszczędzać wodę, powinniśmy starać się zużywać jej jak najmniej. Nie napełniaj zlewu po brzegi. Pełny zlew wody to marnotrawstwo, ponieważ nie wszystkie naczynia są jednakowo brudne. Bardziej ekologicznym rozwiązaniem w przypadku ręcznego zmywania jest zlew z jedną dużą komorą napełnioną do połowy z ociekaczami po obu stronach, ponieważ dwukomorowe zlewy są często zbyt małe do mycia patelni czy tac. Poza tym zawsze pamiętaj o zakręcaniu kranu podczas zmywania. Nie ma potrzeby szorować naczyń pod bieżącą wodą.

2. Wybierz płyn do naczyń przyjazny dla środowiska

Czy znasz już płyn do naczyń bardziej przyjazny dla środowiska, na przykład Pur ProNature? Jest on nie tylko mniej szkodliwy dla środowiska, ale też łagodniejszy dla skóry. Jeśli masz wrażliwą skórę lub skłonność do alergii, płyn do naczyń tego typu może być dobrymrozwiązaniem.

3. Kropelka na zaschnięty tłuszcz

Kropelka naszego płynu Pur wystarczy do usunięcia zaschniętego lub przypalonego tłuszczu z garnków i patelni. Dodaj ciepłej wody, pozostaw na kilka minut, a zaschnięty tłuszcz niemal sam "zejdzie" z powierzchni naczynia.

4. Zmywaj naczynia w odpowiednej kolejności

Jeśli wszystkie naczynia są namaczane razem, te najbrudniejsze staną się tylko trochę mniej brudne, za to te czystsze – bardziej. Dlatego kolejność ma znaczenie.

  • Napełnij garnki i patelnie ciepłą wodą, dodaj płyn Pur i odstaw je obok zlewu.
  • Resztę naczyń umieść w zlewie oraz zgodnie z zaleceniem na opakowaniu napełnij go 1l wody z dodatkiem 5ml płynu Pur. Umyj naczynia, rozpoczynając od tych najczystszych, takich jak szklanki i kubki. Następnie umieść je w misce lub drugiej komorze zlewu do płukania.
  • Po chwili namaczania garnki i patelnie powinny być już gotowe do mycia.
  • Zamiast płukać naczynia pod bieżącą wodą, nalej letniej wody do drugiej komory zlewu lub dużej miski i zanurzaj w niej naczynia, aby je opłukać.

5. Susz naczynia na suszarce

Badania wykazały, że ścierki kuchenne szybko stają się siedliskiem dla bakterii i mogą sprzyjać rozprzestrzenianiu się chorób przenoszonych drogą pokarmową. Dlatego suszenie naczyń na suszarce jest zdrowszym rozwiązaniem niż wycieranie ich. Suszenie naczyń na suszarce jest więc mniej pracochłonne, korzystniejsze dla środowiska i znacznie zdrowsze.

Filtr po kategoriach: